Субота, 20.04.2024, 05.16.21
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід


Меню сайту
Форма входу
Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Пошук
Архів записів

Блог

Головна » 2010 » Квітень » 10 » Золочівщина туристична.
18.34.25
Золочівщина туристична.

Привабливість району як туристичної зони


Важливим для економіки району і поповнення його бюджету є розвиток туризму, як один з пріоритетних напрямів розвитку економіки. Адже Золочівщина здавна славиться своїм історичним минулим, видатними історичними постатями та важливими історичними місцями. Помітно вирізняється з-поміж інших постать Маркіяна Шашкевича - поета, громадського діяча, священика, просвітителя. У 1986 році на місці колишньої садиби отця Романа Авдиковського, діда Маркіяна Шашкевича, відкрито музей-садибу Маркіяна Шашкевича (відділ Львівської галереї мистецтв). 1993 році на центральній площі Золочева відкрито пам'ятник Маркіяну Шашкевичу, автором якого є скульптор Дмитро Крвавич. Кожного року, у теплі серпневі дні, на Білу гору, що поблизу села Підлисся Золочівського району, приїжджають та приходять пішки тисячі людей щоб вшанувати пам'ять Маркіяна Шашкевича.

Портрет М.Шашкевича

Музей-садиба М.Шашкевича

Пам'ятник М.Шашкевичу у м. Золочів

Збережені історичні і культурні пам'ятки Золочівщини увійшли до відомого туристичного маршруту "Золота Підкова України", основними пунктами якого є замки в Олеську, Підгірцях, Золочеві. Саме на шляху з Підгірців до Золочева розташоване с.Сасів, у минулому - містечко, де знаходилася відома у Європі папірня, зруйнована у роки Першої світової війни, а також не менш відомі водолікарні.

Інтер'єр церкви Святого Миколая

Церква
 Святого Миколая, с. Сасів, 1731 р.

Церква Воскресіння Господнього у м. Золочів, XVII ст.

Донині збереглася у Сасові дерев'яна церква XVII ст. з автентичним іконостасом того часу. Нова церква, кінця XIX ст. має пам'ятну дошку про відвідини Сасова імператором Францом-Йосифом. Зберігся у Сасові і костел початку XX ст. В давні часи Сасів був центром європейського кагалу, тут була синагога, а нині є лише старий цвинтар з відзначеними місцями поховань відомих євреїв. Чудова пам'ятка архітектури - костел XVIII століття, розташований м. Золочеві. Костел діючий, з чудовим величним інтер'єром. Його щороку відвідують багато туристів з європейських країн.

Костел, пам'ятка архітектури XVIII ст.

Інтер'єр костелу

с. 
Білий Камінь. Костел XVIII ст.

Є на Золочівщині ще одне містечко, на жаль, призабуте нині - Поморяни. В оточенні розкішного колись і зарослого сьогодні парку стоїть тут як символ старовини, руїна замку - королівської літньої резиденції кінця XVII ст. Останніми господарями замку до 1939 року були Потоцькі. Відомого дипломата, посла Речі Посполитої в США, Романа Потоцького ще пам'ятають у Поморянах.


З давніх пам'яток у Поморянах збереглися дерев'яна церква кінця XVII ст. з інтер'єром, кам'яний мурований костел початку XVII ст.; мурована церква з інтер'єром кінця XIX ст., а також Василіанський монастир.

Церква Пресвятої Богородиці, с. Поморяни, 1690 р.

Інтер'єр церкви Пресвятої Богородиці

Золочівщина здавна славиться своїм історичним минулим, народними промислами, зокрема гончарством. В селах Гавареччина, Шпиколоси й понині крутяться гончарські круги, де з-під рук гончарів виходять дивовижні речі, які неодноразово були представлені на міжнародних виставках. А яку цікавість для туристів викликає музей – заповідник "Золочівський замок”, могутні стіни і вежі якого породили безліч легенд і здогадок про нього і його історію!

Церква Вознесіння Господнього, Монастир ОО Василіян

Капличка - пам'ятник, 1995 рік

       

Кожен, хто відвідає унікальний та неповторний Золочівський край, отримає багато чудових вражень від побаченого. Завітайте до нас!

Переглядів: 1938 | Додав: Navi | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 1
1 Lidia  
0
I've been looinkg for a post like this for an age

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]