Середа, 24.04.2024, 17.48.01
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід



Меню сайту
Форма входу
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Категорії розділу
Гавареччина [2]
Золочівщина [3]
Глиняни [4]
Новини фестивалю [6]
Пошук
Архів записів
Головна » 2010 » Березень » 26 » Еко-фест Глиняни (концепція, мета проведення, програмні цілі)
10.54.15
Еко-фест Глиняни (концепція, мета проведення, програмні цілі)





      Історія і культура України – цеповноводна ріка, яку, наче струмки, впродовж багатьох віків наповнюють і творять славні "біографії" малих історичних містечок та міст країни. Белз, Галич, Рогатин, Коростень, Чигирин, Батурин – цьому переліку, як дорогоцінній вервиці, справді немає кінця...

     Але, на жаль, слід визнати, що в силу відомих причин розвиток багатьох історичних містечок України за останні десятиліття помітно сповільнився, а в ряді випадків – відверто занепав. Відтак культурна, історична спадщина, народні ремесла, звичаї та традиції виявилися незаслужено призабутими, їх проекція на сьогоднішній день є ілюзорною і малозначущою. Не таємниця, що такий невтішний стан справ спричинений, зокрема, недостатністю робочих місць, проблемами у соціальній сфері, відсутністю належно облаштованого побуту і довкілля. Населення малих міст, не бачачи перспектив на майбутнє, вимушене шукати інші місця для більш достойного проживання.

     Державні чинники, звісно, не можуть миритися з даними обставинами, адже малі історичні міста є носіями культурної та історичної спадщини, саме там значною мірою формувалася ідентичність нації. На виправлення негативних тенденцій і загальне поліпшення стану справ у малих історичних містах України спрямована, зокрема, низка прийнятих останнім часом законів, ухвалених рішень і проведених заходів. Саме в контексті такої прагматичної політики слід розглядати також екологічний  етнофестиваль "Еко-фест Глиняни", з ініціативою проведення якого за сприяння низки організацій різних форм власності виступили Львівська облдержадміністрація і Золочівська райдержадміністрація. Фестиваль планується провести 10-11 липня 2010 року у м. Глиняни Золочівського району – місті, якому в когорті перших на території сучасної України було надане Магдебургське право, місті славних історичних та культурних традицій, що започатковані ще у 1379 році його заснування.

     Концепція фестивалю об'єднує багатоцільові завдання. Зокрема, заходи етнічного напрямку покликані нагадати про багату культурну та історичну спадщину краю, широко представити його пісенну творчість, народні ремесла, звичаї та традиції, показати переваги і можливості здорового способу життя. Мета – сприяти відродженню і суспільному розвитку стародавнього міста Глиняни, застосувавши для цього малозатребуваний сьогодні потенціал надбань попередніх поколінь.

     Комплекс фестивальних заходів екологічного спрямування передбачає презентацію екологічних та енергоощадних технологій у постачанні питної води, очистці промислових та побутових стоків, популяризацію застосування локальних очисних споруд і відновлюваних джерел енергії. Заходи фестивалю покликанні також привернути увагу громадськості до проблем довкілля, сприяти охороні навколишнього середовища та розвитку природно-заповідного фонду району, продемонструвати можливості екологічного туризму на Золочівщині.

      Таким чином, логіка поєднання етно- та екологічних мотивів під "дахом" одного фестивалю зумовлена головною ідеєю його проведення, а саме – сформувати думку громадськості про те, що відродження і розвиток краю, як і збереження етносу та національних цінностей загалом, можливі лише за умови збереження середовища існування цієї нації. Фестиваль, відтак, мав би переконати: натуральні продукти харчування, чисте довкілля, здорове життя у злагоді з природою аж ніяк не є ознаками давно минулих, назавжди втрачених часів. Все це можна і треба повернути у день сущий. Для цього, однак, в силу об'єктивних реалій сучасності (збільшення кількості населення, посилення техногенного і антропогенного впливу на довкілля) слід докласти лише певних зусиль. А опанувати правила цивілізованих взаємин з природою можуть допомогти саме прогресивні технології, науково-технічні напрацювання і досвід, представлені на фестивалі в рамках його екологічної програми.

      Усі етно- і екологічні заходи фестивалю "Еко-фест Глиняни" матимуть регіонально-цільове призначення і просвітницьке, виховне, пропагандистське за формою спрямування.

Ще один напрям фестивальних заходів – це, по суті, формування матеріально-фінансової бази під реалізацію задекларованих тут етно- і екологічних проектів. Тому для цього належить провести розширену презентацію рекреаційної та інвестиційної привабливості краю, ознайомити потенційних інвесторів з перспективами його розвитку, а відтак – залучити необхідні інвестиції, використавши при цьому й можливості транскордонного співробітництва.


Володимир Супрун, заступник президента Корпорації "Енергоресурс-інвест"

 

Категорія: Глиняни | Переглядів: 2529 | Додав: Navi | Теги: Глиняни | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 5
5 pjotr5ergeev  
0
https://aquapolymer.com.ua/ru/

4 pjotr5ergeev  
0
Збереження навколишнього середовищаЛюдина та природні багатства тісно взаємопов’язані. Нестача природних ресурсів призводить до економічних криз, епідемій, воєн. Але люди продовжують забруднювати навколишнє середовище продуктами життєдіяльності. Токсичні відходи отруюють ґрунт, повітря, воду. В результаті гинуть ліси, висихають річки, вимирають тварини, птиці, риби. Ефективний захист природи може врятувати світ від важких наслідків, до яких неминуче приведуть негативні зміни в екосистемі.
Природні катаклізмиВчені відзначають, що число катаклізмів стає дедалі більше. Якщо на початку минулого століття природні і техногенні катастрофи можна було перерахувати по пальцях, то вже до середини століття їх чисельність досягла майже 50. У наш же час цифра лякає – протягом року налічується до 200 подій подібного роду.
Кожна серйозна катастрофа несе небезпеку для життя. Наприклад, в минулому столітті стихійні лиха стали причиною загибелі майже 8 мільярдів людей. Втрати величезні, порівняти можна тільки з тими, які відбуваються під час війни.
Основна причина природних катастроф – зміна навколишнього середовища. Глобальне, що настало в результаті діяльності людини. Роботи зі знищення природи призводять до провалів ґрунту, затоплень, підвищують сейсмічну активність.
Величезної шкоди річковий екології завдало будівництво ГЕС, спорудження захисних дамб. Затоплені території стали причиною утворення парникових газів, що сприяло зміні в негативну сторонуклімата.
Екологи вважають, що запобігти подальшому знищенню природи можна шляхом прийняття ряду заходів:
  • обмежити викиди токсичних відходів, що ведуть до отруєння води і грунту відходів;
  • унікальні природні комплекси та екосистеми зробити заповідниками;
  • заборонити або обмежити полювання і рибальство в лісах, річках, озерах, де мешкають зникаючі види тварин і риб;
  • шукати способи переробки сміття.

Захистити ж природу, не забруднюючи навколишню територію може кожен.
Очищення стічних вод
На землі нічого не зникає безслідно. Використана вода тонами скидається в водойми. Тільки вже не чиста, а забруднена, використана у виробничих процесах заводів, сільгосп підприємств, міськими господарствами. Очищення стічних вод за допомогою КОС (каналізаційних очисних споруд) допомагає захистити навколишній простір від продуктів життєдіяльності.
Процес складається з декількох етапів:
  • механічного;
  • фізико-хімічного;
  • біологічного;
  • дезінфекції.

Для останнього використовується ультрафіолетове випромінювання і обробка хлором. Але хлор речовина токсична, його намагаються замінити іншими реагентами: дезавітом, гіпохлоритом, озонуванням.
У заміських, не підключених до центральної каналізації будинках, проблему необхідно вирішувати самостійно. Автономна каналізація – забезпечить комфорт, захистить від забруднення, а також позбавить від штрафів, які загрожують за злив в грунт.
В системі автономної каналізації головна складова – ємність, де проходить накопичення і очищення стоків. З цією метою можна вибрати:
  • накопичувальну ємність;
  • септик;
  • аеротенк;
  • станцію біологічної очистки.

Невеликі котеджні селища можуть облаштувати колективну систему каналізації.
Захист ґрунту від нафти
Забруднення грунту нафтою становить серйозну загрозу – токсичні складові негативно позначаються на її характеристиках. Спеціальні фільтраційні пристрої – нафтоуловлювачі, видаляють зі стічних вод зважені речовини і нафтопродукти. У них застосовуються методи фільтрації і відстоювання.
Жировловлювач підготовлює стічні води для подальшого очищення, яка відбувається на локальних або міських очисних спорудах. Завдяки такій установці в труби каналізаційної системи не потрапляють жирові відкладення, волокна, шерсть, суспензії, мастила, нафтопродукти.

Ємності для розведення рибиНе наносити шкоду природі і отримувати непоганий дохід можна використовуючи ємності для розведення риби. Встановлені в зручному місці вони вписуються в ландшафт, не змінюють рельєф місцевості. При створенні відповідного середовища проживання риба в них добре розмножується, швидко набирає вагу.

Наша компанія виробляє модульні ємності, що полегшує транспортування, монтаж і обслуговування. Вибрати відповідні габарити допоможуть менеджери. Телефонуйте, залишайте заявки. Всі контакти вказані на сайті. https://aquapolymer.com.ua/ru/

3 Idalia  
0
A piece of eruitdoin unlike any other!

2 зоря  
0
яким транспортом дістатись ло Глинян із Золочева? Дякую.

1 Navi  
0
cool Написано добре

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]